Още една история за Янко

BG Kниги Review

Тази история обаче не е нито за Янко музиканта, нито за другия, полулегален (и почти легендарен) Янко, който, след като преборил фашистите и спасил евреите, застанал начело на страната си. В „Янко и вълшебната книга“ става въпрос за едно обикновено българско момченце.

Десетгодишният Янко е тежко болен и лежи в клиника, без надежда, че някога ще излезе оттам. На рождения си ден получава подарък книга, в края на която е даден адрес на Магазин за надежда. Според написаното, ако изпратиш писмо до този магазин, ще ти се изпълни едно желание. Както се досещате, болното момче пише до тайнствения магазин. Докато чака отговор, Янко си чете книгата и – о, чудо! – започва да се чувства по-добре, напук на всички лекарски прогнози! И тази промяна се оказва само началото на приключенията му в една вълшебна страна.

Книжката започва съвсем по харипотъровски: с малкото, самотно момче, което празнува десетия си рожден ден. Магическият свят, в който папада обаче, не е светът на Дж.К. Роулинг, макар че и той съществува паралелно на нашия и е изпъленен с магьосници, вълшебни пръчки и всякакви магични атрибути. По-възрастните читатели сигурно ще открият заемки от други книги (например черният говорящ котарак), но прави чест на автора Ангел Вълканов, че ги е съчетал по един приятен и непретенциозен начин. Приключенията са детски и ако не сте склонни да забравите първата цифра от възрастта си, може да ви се сторят наивни. Ако е така, по-добре оставете децата си сами да прочетат историята – за неизкушените малки читатели тя със сигурност ще бъде по-интересна. Eдрият шрифт също ще им помогне да „изгълтат“ страниците.

В заключение мога да кажа, че за мен „Янко и вълшебната книга“ е едно симпатично фентъзи, изпълнено с приключения и магия и написано с много любов към децата. Всеки, който прочете книгата, със сигурност ще усети тази любов.