Коледно сборище на трубадури

BG Kниги Review

Първата прочетена книжка за годината наистина се оказа българска. И макар че се нарича „списание“, по-точно определение за нея би било „сборник с фантастични разкази“ или „алманах“. Става дума за безплатния коледен брой на списание „Сборище на трубадури“, който може да се намери само в електронен вид в книжарницата на издателство „Ерго“.

В броя ви очакват 9 фантастични разказа на утвърдени и утвърждаващи се в жанра български автори, още 9 микро-разказа на бургаски автори, два преводни разказа, откъс от един роман и дори поетико-прозаични фрагменти. Не пропускайте и встъплението от редактора Петър Тушков. То ще ви ориентира най-добре в съдържанието.

В броя на списанието има текстове за всеки вкус. Аз предпочитам класическата фантастика, затова не е чудно, че фаворити ми станаха разказите „Сладолед с вкус на небе“ на Мартин Петков и „Imago et Umbra“ на Христо Гошев. Не мога да подмина и „Гощавката у Еди-кой си“ – забавно поднесена криптоистория за живота на Исус и апостолите, която неусетно ви подтиква към размисли. Това всъщност е откъсът от роман, който споменах по-горе, а авторът Янчо Чолаков е добре познато име на феновете на съвременната ни фантастика.

От двата преводни разказа повече ми допадна „Акт на милосърдие“ (с изненада установих, че става въпрос за немски автор).

Накрая ще спомена и едно опитващо се да се утвърди име: Сесил Костадинова. 🙂 Да, в списанието е включен и моят разказ „Бягство към дома“, което лично за мен си е повод за гордост.