Принцът и Пепеляшките

TVnet Разни

Тече си вторият сезон на „Ергенът“, текат и коментари в социално омреженото пространство. Реших да видя какво вълнува зрителите на предаването, което вече е доста напреднало, дето се вика, на финала сме и главните претендентки са ясни: Валерия и Елена. Младост и красота срещу зрялост и интелект – поне така са позиционирани от сценаристите, така ги припознават и зрителите. Та, зачетох се аз в коментарите и установих, че се делят на три типа, които могат да се обобщят така:

  1. Валерия е тъпа, Елена е върхът.“
  2. Елена е грозна, Валерия е върхът.“
  3. Какво прави Поли още там?“

Основните упреци към Валерия са, че е красива, но безчувствена, даже зла – от време на време в нея прозирала пепелянка; че не може две думи на кръст да върже и няма за какво да си говори с Евгени (Ергена), затова само го мляскала. Нито веднъж не разговаряли на сериозни теми, изобщо не разговаряли и тя не проявявала интерес към нищо. Според коментаторите Валерия даже не била влюбена.

Странни хора са тези коментиращи зрители и най-вече зрителки. Явно никога не им се е случвало да седят с любимия човек прегърнати (или дори един до друг – да се гледат само) и да си мълчат. Затова пък всички до една очевидно са водели дълбокомислени разговори за изкуство и култура, философски беседи (по Юнг?, по Фройд?) и хич, ама хич не са искали да се мляснат с човека до себе си.

Валерия е влюбена в Евгени или поне увлечена. В началото ревнуваше видимо, после се примири, че играта е такава и ще трябва да търпи свалките му и с всички останали. Дали мисли, че тя ще бъде избрана? Изглежда дразнещо самоуверена, но всъщност се надява. Това е, което много дами не виждат. Защото не могат да си представят, че една жена може да таи чувствата си и да се сдържа. А какво й остава, когато всички други чакат да я разкъсат?

Що се отнася до Елена, прякорът „лудото Ленче“ май е много добро описание за нея. Самопровъзгласила се за най-интелигентната, най-умната (че и нещо за аристократка бърбореше в началото), тя няма нито финеса на Валерия, нито достойнството й. Завистта я разяжда (да, нейното е по-скоро завист, не ревност).

Е, от всичко казано по-горе се вижда коя е моята фаворитка. Единственият въпрос, на който и аз не мога да отговоря, е: какво наистина прави Поли сред последните избраннички на ергена? Скоро ще разберем.