6 и 1 наум

Review Филми

Чували ли сте за този български филм? Аз също не бях чувала допреди 2 седмици. Попаднах на него, докато в неделния следобед лениво търсех нещо за гледане онлайн, на принципа „не знам какво искам да гледам, но като го видя, ще го позная.“ Бях сложила филтър за фантастика, а там, както знаете, понякога излизат и ужаси, и свръхестествено, но „6 и 1 наум“ се оказа на границата между приключението и философската притча, с лек полъх от хорър.

Филмът е от 2017 година, но така и не е минавал на голям екран у нас, защото създателите му не постигнали споразумение с разпространителите. За сметка на това се е подвизавал на кинофестивала в Ница, където е номиниран в четири категории: „Най-добър чуждоезичен филм“, „Най-добър сценарий на чуждоезичен филм“, „Най-добра главна женска роля в чуждоезичен филм“ и „Най-добра поддържаща женска роля в чуждоезичен филм“.

Режисьор и продуцент на филма е Лъчезар Петров, оператор – Румен Василев, актьорският състав се състои от шестима млади и симпатични актьори, с епизодичната поява на две познати имена (Тончо Токмакчиев и Албена Колева).

За какво се разказва във филма? Просто е, режисьорът го е включил в анонса: „Никой не може да избяга от истината. Рано или късно всеки ще изпие отровата от лъжите, които е разпратил в света.“

Накратко, шестима приятели и колеги, които обичат да се забавляват заедно, попадат в пещера, която ще се окаже най-голямото изпитание в живота им. В хода на историята ще видите приятелство, любов, кариеризъм, егоизъм и предателство. А въпросът, който ще ви гризе през цялото време, е: ще оцелеят ли всички?

За мен лично напрежението се губеше на моменти заради ретроспективните истории и трябва да предупредя по-мистично настроените, че може да дочакат Годо, но като цяло филмът е глътка свеж въздух сред вонята от екзистенциални псевдодрами, с които обикновено се обвързва некомерсиалното кино. Радвам се също, че вместо „характерни лица“ режисьорът е предпочел приятни за окото (тук да ме прощава Зорница-София, но нейните героини са по-подходящи за хелоуински хорър). Важно е също, че диалогът е естествен, актьорите не театралничат (номинациите на двете актриси в Ница са съвсем заслужени), ситуациите са реални – зрителите могат да разпознаят себе си или свои близки в тях.

И ако вече сте заинтригувани, погледнете трейлъра на филма: