Сандра Бълок краде „Картие“

Review Филми

Пристъпих към филма Бандитките на Оушън“ (оригинално заглавие „Ocean’s 8“) след поредица негативни ревюта, които дълго време ме спираха да го гледам. Не знам дали защото очакванията ми бяха ниски или защото Сандра Бълок е сред петте ми най-любими холивудски актриси, но на мен филмът ми хареса. Като цяло, разбира се и без да твърдя, че е някакъв велик шедьовър.

Замислен е като продължение и spin-off на трилогията за бандата на Дани Оушън. Сюжетът се съсредоточава върху Деби, сестрата на Дани, която, току-що излязла от затвора, вече замисля поредния си удар. И тя като брат си тръгва да събира екип, като започва с доверено лице – бившата съкафезничка Лу (Кейт Бланшет), която е еквивалентът на Ръсти (Брад Пит) от оригиналната трилогия. Целта е колие на Картие, струващо 150 милиона долара. За всеки, който е гледал „Бандата на Оушън“, е ясно как ще се развие филмът: изработване на много завъртян план, технологични и IT трикове на ръба на фантастиката и забавно, хитроумно осъществяване на плана. В този смисъл не споделям критиките, че сюжетът бил предвидим – ами да, той е замислен като повторение.

Имаше обаче други моменти, особено в първата половина на филма, за които съм склонна да се присъединя към критиците. Представете си, че редите пъзел и на места упорито забивате парченца, които не са за там. Нещо такова се получаваше с действието и мотивацията на героините, липсваше съединителна тъкан. За щастие самият обир беше достатъчно забавен, а и последвалите обрати в сюжета поизтриха част от негативите.

В историята се появяват двама от съекипниците на Дани Оушън. Ще спомена само единия, Рубен, тъй като вторият има отношение към развръзката. Имало е заснети сцени и с героите на Мат Деймън (Калдуел) и Карл Райнер (Сол), но те са отпаднали. При Мат Деймън причината е онлайн петиция, свързана с „MeToo“ движението (горкият, изпаднал и той в политнекоректност 😀 ).

И накрая да добавя, че събитието Met Gala, което е определено за място на обира, си е съвсем истинско: Costume Institute Gala или Met Ball – ежегодно, благотворително, супертузарско (например тазгодишната такса за участие е 30 бона).
Що се отнася до известните личности, които играят себе си или измислени герои, обзалагам се, че няма да разпознаете всички. 😉