Не кълнете, а обяснете!

Мисли

Отново наближава 31 октомври. Датата за поредна година разбунва обществената мисловност и предизвиква всенародна логорея, почти като датата 14 февруари преди години. И докато февруарските светци Трифон и Валентин напоследък си стискат десниците в дружен запой с червено вино и червени сърчица по чашите, то Всите светии продължават да воюват с Народните будители.

Ако някой преди години ми беше казал, че ще защитавам „западния“ празник Halloween, щях да му отговоря с прословутото българско двойно отрицателно потвърждение. Но писанията по социални мрежи и асоциални медии стават все по-абсурдни и това ме провокира да поразмишлявам на глас.

Намирам за нелепи призивите от типа „Да изключим Halloween от календара и да посрещнем Деня на будителите с гордо вдигната глава“. Някой може ли да ми обясни какво точно означава този израз? И нека всеки, който хвърля камъни по маскираните, ми изреди 10 будители за 10 секунди (без да се запъва!). И нека всеки патриотстващ попита баба си (ако е още жива, ако не, вероятно е достатъчно да бръкне в собствените си спомени) откога малките българчета дълбаят тиквени фенери.

„Да дадем отпор на Хелоуин, като вместо да се маскираме, се облечем в народни носии“ – е друг един лозунг, който обикаля нета през последните дни. Да се облечем, хубаво, ама защо? „Да покажем, че сме българи“ – отговарят ми. Никой ли не се замисля колко е тъжно да се чувстваме българи само когато сме облечени в носии…

Отделен въпрос е, откъде да я намеря аз тази носия. В ансамбъл за народни танци не съм играла, а нито баба, нито прабаба ми имаха, за да ми оставят… Спомням си как в първи клас трябваше да играем някакво хоро (за училищно тържество беше) и учителката каза всички да се облечем в носии. Родителите ми не успяха да ми намерят, затова майка ми ме препаса с един зимен шал на баща ми, облече ми някакво елече и ми нахлупи калпачето, което беше част от униформата на чавдарчетата. И трябваше да се примиря да бъда юначе с калпаче. Та, да попитам радетелите на носиите: къде ги раздавате вий тез одежди? Защото и до днес по-лесно ще се сдобия с баварска вместо с българска народна дрешка.

Що се отнася до маските, не срещу хартиените трябва да се възмущавате, а срещу другите, ЕЖЕДНЕВНИТЕ.

И не Halloween е Злото, скъпи патриотстващи, а нашето отношение към него.

Обяснете на 5-годишното си дете, че в някои държави това е ден за почит към близките хора, които вече не са с нас (на небето са). Кажете му, че с маските се гонят лошите духове (или духовете на лошите хора). Разкажете му, че не само по света, но и у нас в стари времена прогонвали лошите духове около Димитровден. И тук хората си правели страшни костюми и играели заплашителни танци. Тогава детето ви ще знае, че ако се облече като Батман или фея, ще гони Лошите, а ако е облечено като вещица или зомби, ще ги плаши.
От вас зависи да научите малкия, че костюмирането не е самоцел.

Обяснете на 10-годишното си хлапе, че ние също имаме такъв ден за почитане на мъртвите – нарича се Задушница, но при нас винаги е в събота (и май винаги в съботата след Вси светии). Кажете му, че „лакомства“ се носели на гробовете (всъщност, оставяли се пред вратите, а в Латинска Америка се правят олтари с храна в домовете), както ние носим храна и жито, но с времето този обичай се е развалил и че „пакост или лакомство“ не е част от оригиналния празник. Поговорете си за тиквените фенери, които у нас някога се изработвали от едри репи или кратуни. В тях поставяли тлеещи въглени. Така с дим и светлина се прочиствал домът от тъмнината.
От вас зависи детето ви да не набляга на комерсиалната страна на празника.

Попитайте 15-годишния си тинейджър знае ли какъв е произходът на празника, къде и защо го празнуват. Провокирайте го сам да потърси информация за алтернативни празници по същото време (напр. китайския Празник на фенерите, Русалската седмица у нас…). Споменете му, че в Англия след протестантската реформация голяма част от хората спрели да празнуват Хелоуин (понеже не вярвали в светци – нямало причина да празнуват Вси светии). За сметка на това след 5 ноември 1606 г. започнали да се празнуват дните, посветени на Гай Фокс.
От вас зависи да разширите мирогледа на младия бунтар и да го научите да осмисля решенията си.

Подскажете на 20-годишния си наследник вместо с вампирския костюм да се маскира като Паисий Хилендарски – хелоунският купон едва ли ще свърши в полунощ – защо единият празник да не прелее в другия?
От вас зависи дали ще ви чуе.

Защо да отричаме едно забавление, когато можем да го интегрираме в живота си, без да се отказваме от нищо наше? Смятам, че трябва да постъпим с отвъдморския Хелоуин така, както Католическата църква е постъпила с келтския Сауин. Църквата се справила блестящо с подмяната. Какво ни пречи на нас?