И отново ESC

TVnet

Не, не става въпрос за бягство, нито за бутон от клавиатурата на компютъра.
ESC е абревиатура на пълното име на любимия ни конкурс: Eurovision Song Contest.

Тази година финалното шоу за пореден път изправи феновете пред въпроса: колко аутсайдерски трябва да изглежда една песен, за да спечели? И ги накара да спорят коя е най-лошата избирана песен досега.

Като казвам „фенове“, нямам предвид само българските. След като изгледах финала открай-докрай, изслушах първите коментари при Драго Драганов и поизчетох първите мнения на българската страница във фейсбук, се прехвърлих към останалата Европа. Направих си труда да прегледам основната FB страница на конкурса, както и уебсайтовете на Германия и Испания. Въпреки разликите в предпочитанията, почесването по главата е повсеместно. Е, разбира се, испанците се радват на победата на своя „adorable vecino“ (макар че той не е точно „мил“). Все пак петте зрителски точки, които получиха, им бяха дадени именно от Португалия. Обаче при немците, както и в „общия кюп“, имаше колкото положителни, толкова и отрицателни оценки.

Като цяло обвиненията към песента-победител (и нейния изпълнител) са:

  • песента е приспивна
  • песента е отегчителна
  • не се усеща романтиката в песента (все пак не всички знаят португалски)
  • изпълнителят мънка
  • изпълнителят има гейски вид
  • изпълнителят изглежда като уличник
  • изпълнителят се държи неадекватно /напушен /надрусан /ментално болен …
  • изпълнителят е арогантен (изказването му след победата за „real music“ и „fast food music“ е обидило доста хора)

Харесвам боса нова, но мънкането на победителя и на мен ми дойде в повече. Тук всички си казваме, че Кристиян Костов е истинският победител. Да, наистина, нашето момче се върна победител. И не само защото си го повтаряме като мантра. На полуфиналите Крис е получил повече точки от португалеца, така че… макар и за кратко, България е била начело на конкурса:

Най-важно е обаче да не бъдем така обсебени от първото място. Може би ако престанем толкова отчаяно да се стремим към него, съдбата ще бъде по-благосклонна към нас.

А дотогава: честито ни второ място! Поздравления за Крис и поздравления за създателите на песента, които за втори път ни помагат да стигнем до финалната вечер.