Илюзия

TVnet

Това е заглавието на песента, която тази година ще ни представя на Евровизия. Сама по себе си песента не е лоша – на клипа в YouTube звучеше доста добре. Но на живо беше истинска смешка. Направо илюзия за песен.

Раздвижена, модерна хореография – би казал някой. Да, ама с една ИЛЮЗОРНА концепция, която на мене, бедния есемесоподател, така и не ми стана ясна.

Изпълнител, известен в Америка, пял в Кодак тиатър и т.н. Да, изпълнител, но НЕ ПЕВЕЦ. Факт е, че Красито изпя фалшиво и малкото ноти, които (може би!) имаше. А когато Гала го запита в предаването си „На кафе“ дали смята, че е изпял вярно песента си, той отговори, че я е изпял с любов и достойнство… Без да съм гледала полуфиналите, разбрах, че и там е имало ИЛЮЗИЯ ЗА ПЕЕНЕ.

Така нареченият „човек-глас“ твърди, че имал много фенове още преди десет години. Та един такъв „фен“ твърди в сп. „Егоист“ от 1999 г. („Много шум за нищо“), че на Красито му пречел текстът, затова редял в произволна последователност думи като „невър“, „олуис“ и др.под. (който иска повече, да си намери списанието). Този стил господинът е запазил и досега, защото по време на изпълнението му в НДК не чух и една дума. А песен без текст е … ИЛЮЗИЯ ЗА ПЕСЕН.

Защитници на странното човече с втренчен поглед твърдят, че ние сме злобна нация и фактът, че известни наши певци и музиканти се изказали отрицателно, е само доказателство за това. ИЛЮЗИЯ е обаче да смяташ, че си по-добър познавач на нещо, което в повечето случаи дори не можеш да правиш (макар че като се замисля … „Градил Илия килия“ понякога има подобно звучене на кандидат-европесента).

Остава да се надяваме, че „Илюзия“ ще създаде илюзията за нещо толкова новаторско и високоинтелектуално, че от страх да не ги сметнат за загубеняци, много хора ще гласуват за нея. С малко добър пиар ….