Внимавай какво си пожелаваш

Hoвини Проза

„Еди Янч беше карък. Стопроцентов, натурален, от онези, които цял живот нищо не бяха печелили. Дори два кредита от лотарийна игра. Ако една ситуация предполагаше добър и лош изход, за него винаги оставаше лошият. Кучетата в парковете го хапеха, саксиите от терасите се целеха в главата му, началниците го пропускаха при повишенията, а жените каляваха сърцето му.“

Цитатът по-горе е начало на разказа ми „Призвание“, който изпратих за участие в конкурса „Докоснат от Шекли“. Робърт Шекли за мен е любим автор, изчела съм и петте сборника с негови разкази, които се намират в „Читанката“ и няма нито един, който да не ми е харесал. За сборник с разкази това е почти невъзможно. А защо в „Читанката“ ли? Първо, защото да се сдобиеш с хартиените издания вече може само из книжните пазари. И второ, защото допреди две години пътувах всеки ден между 2 и 3 часа с градския транспорт (отиване и връщане на работа) и четенето беше една от малкото възможности за избягване на стреса, а електронният вариант на книгите – най-лекият.

За мен Шекли е висока топка, но няма да лъжа: една от мечтите ми беше да напиша поне един разказ като неговите. Както са казали мъдрите, внимавай какво си пожелаваш. Когато видях обявата за конкурса на „Дракус“, изпаднах в лека еуфория. Според регламента авторът трябваше да напише кой точно разказ или герой на Шекли са го вдъхновили. Веднага си спомних за един от любимите си разкази – „Бунт на борда“ и реших, че ще съчиня история, свързана с него, дори започнах една. Само че музата нещо се помайваше.

Тогава реших да препрочета някои разкази – ей така, наслуки, за да видя какво пропускам. И така го видях: „Неудачник“. Още не бях го дочела, когато се сетих, че имам разказ, започнат преди две години с работното заглавие „Еди Каръка“. Първоначалната идея беше, че 500 каръка са приспани в криосън, натоварени в кораб и запратени към звездите – да се оправят там както искат. На Земята вече нямало място за такива като тях и властите смятали поетапно да се освободят от всички лузъри. Бях написала текста до приспиването. Това се оказа предимство, защото промених първоначалната идея – стори ми се прекалено близка до тази на „Неудачник“-а на Шекли.

Така се появи моя разказ „Призвание“ и макар че до последния момент се двоумях дали да го пращам, все пак го направих – така де, тъпо е да напишеш разказ специално за конкурс и после да се откажеш. Е, сега чакам резултатите.