Голямата излагация

TVnet

Ако някой ми беше казал преди месец, че ще гледам някакво риалити, щях да му се изсмея. А ако ми беше казал, че риалитито ще е „Биг брадър“, щях даже да му се разсърдя. Но фактът си е факт – последните 2-3 седмици хвърлям по едно око на новоханските простотии.

Всичко започна със случайно превключване на каналите в рекламно време. Попаднах на изгонването на някаква девойка (Дебора), която беше набедена за фолк-певица и алкохоличка. Та, въпросното девойче беше за нещо обидено на Брадъра и искаше да си ходи по собствено желание. Не й позволиха. Гласът на Брадъра видимо се засегна, направо прие искането като лична обида. Поиска време, за да си получи директивите, след това започна да разтакава и дразни момичето, докато тя не издържа и напсува Брадъра – чудесен повод да бъде насилствено отстранена.
Така де, коя е тя, че да си позволява свободен избор…

Не бях виждала такава подигравка. Стана ми любопитно: това непрофесионално поведение ли беше или такава е целта на този формат? Купува си хора, които да унизява и да им се подиграва. Започнах да хвърлям по едно око. И ето какво видях:

  1. Толериране на някои съквартиранти за сметка на други. Например нещото, наречено „Захажаева“, през цялото време ръси каруцарски обиди към останалите, но никой не й държи сметка за езика, нито пък за агресивното държане. Не изпълнява мисии, но това не води до наказание (отнемане % от бюджета). Хващат я в откровени лъжи, но въпреки това Ники Пънчев и компания обясняват колко била начетена и умна, колко била прозорлива и т.н. За момент си помислих, че съм гледала друг човек… 
  2. Демонстративно манипулиране на зрителското отношение. Ники и Александра правят предварителен разбор на сцените, които ще гледаме и с приповдигнато настроение обясняват на нас, дебилите, кой крив, крой прав, кой напушен, кой корав… 
  3. Директно манипулиране на вота. Снощи имаше номинации, от които Луна беше изолирана, т.е. не можеше да номинира и да бъде номинирана. Ники щастливо обяви в началото на предаването, че съквартирантът с най-много отрицателни номинации ще си ходи. Оказа се, че беше тьотя Захажаева. И тогава Брадърът реши, че Луна е сгафила повече от позволеното и я изпъди. Хоп! Мамата на Албена Вулева – спасена! Можеше да се сметне за нормално, ако преди това не бях видяла как Луна многократно нарушаваше правилата, но й се разминаваше. Защо ли? Защото без нея шоу нямаше да има. Но когато си свърши работата („на крачка от финала“, както казва брад’чо Николайчо), се освободиха от тъпото парче. Същото стана и с пишман-стратега Мъра Нурдел. С други думи, вътре си, докато Брадърът те иска. Ако пък си неудобен, но няма чалъм да те изгонят, просто те дискредитират (справка: Джино, който имаше шансове да спечели за втори път).

Ще спра дотук. Първо, защото финалите предстоят и очаквам Брадърът да достигне нови върхове в издевателствата над робите си и второ, защото всичко, видяно в шоуто, ужасно ми прилича на действителността – тази, нашата, българската.