За почест!

TVnet

„Извадиха последната българска подводница от въоръжение“

Така ни информираха от бТВ на 1.ноември 2011 г. (линкът към новината http://www.btv.bg/news/bulgaria/story/376582470-Izvadiha_poslednata_balgarska_podvodnitsa_ot_vaorajenie.html вече е невалиден)

http://www.youtube.com/watch?v=MnaVvM_9x4k&w=420&h=315
(видеото също вече е свалено)

Интересно е, че докато търсех тази видео-новина из уеб-сайта на бТВ, се натъкнах на архивна информация с дата 21. декември 2004 г. В нея се съобщава, че:

Българската армия ще купи още 2 подводници

(заглавието и текстът са взети от http://www.btv.bg/story/38160-Balgarskata_armiya_shte_kupi_oshte_2_podvodnitsi.html – връзка, която вече не съществува)

С това практически се слага край на спора дали да имаме подводен флот.
Военните експерти обясниха, че НАТО иска да се засили контрола над корабоплаването в Черно море.
Генерал Никола Колев съобщи, че много терористични организции имат подводни средства и само с двете нови подводници ще можем да контролираме напълно трафика в Черно море.
В момента българският флот разполага единствено с подводницата „Слава“, чиято батарея има поне още 3-4 години живот.
Двете нови подводници ще бъдат втора употреба, от типа „U-206“ и „U-209“, каквито има в натовските държави. Те са малки и съобразени с условията в Черно море.

Мдаа… Очевидно преди седем години недалновидни политици са се опитвали да съхранят СЛАВАта на българския подводен флот. Но… подводниците не се движат по магистралите, нали?